Weekjesafari
Image default
Relatie

Drie tips voor een goed ouderschapsplan

Helaas blijft niet elk huwelijk een droomhuwelijk. Ongeveer veertig procent van de huwelijken stranden en resulteren in een echtscheiding. In een aantal gevallen hebben de stellen kinderen gekregen en bij een echtscheiding is het wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

Vaste onderdelen

Het ouderschapsplan bestaat uit vaste onderdelen, alles in het belang van het kind of de kinderen. Als eerste beschrijven de ouders wat zij verstaan onder het goed uitoefenen van het ouderschap. Vervolgens wordt de zorgverdeling goed omschreven. Wanneer zijn de kinderen bij wie tijdens de schoolweken, in de vakantie en tijdens de feestdagen. Als laatste wordt duidelijk omschreven welk deel van de kosten voor welke ouder tot rekening komen. Dit gaat over kosten in het dagelijks levensonderhoud, maar ook over buitengewone kosten, met andere woorden hier wordt het betalen van de kinderalimentatie duidelijk vastgelegd.

Drie tips voor een goed ouderschapsplan

Het opstellen van het ouderschapsplan kan eenvoudig zijn als het contact tussen de ouders vrij goed is, maar in geval van scheiding is dit niet altijd zo. Wanneer het contact niet zo goed is, is juist het ouderschapsplan enorm belangrijk, om zo de zorg voor de kinderen goed geregeld te hebben en conflicten te voorkomen. Het opstellen van het ouderschapsplan kan dan wel enorm ingewikkeld worden. Daarom zijn er drie tips voor een goed ouderschapsplan:

  1. Het is verstandig, hoe de verhouding tussen de ouders ook is, om het ouderschapsplan samen op te stellen. Het is belangrijk dat beide ouders achter de gemaakte afspraken staan;

  2. Belangrijke beslissingen worden door de ouders genomen en niet door de kinderen. Hun mening kan natuurlijk altijd gehoord worden, maar de ouders blijven hoe dan ook verantwoordelijk voor de zorg van hun kinderen;

  3. In de loop der tijd worden situaties anders. Daarom is het belangrijk het ouderschapsplan actueel te houden en zo nodig bij te stellen.

Mediator

Is het lastig om een goed ouderschapsplan te maken? Een mediator kan helpen in het contact tussen de ouders. Een mediator luistert naar beide partijen en zal proberen de ouders en hun meningen bij elkaar te krijgen, zodat er goede afspraken kunnen worden gemaakt zonder conflicten. 

Een goed ouderschapsplan zet de zorg en de belangen voor de kinderen voorop. Door goede afspraken te maken en deze actueel te houden, kunnen de belangen goed gewaarborgd blijven. Voor een betrouwbare mediator Ede ben je bij Next Level mediation aan het juiste adres. 

 

https://nextlevelmediation.nl/