Weekjesafari
Image default
Aanbiedingen

Tips voor het onderhouden van je houten hekwerk

Tips voor het onderhouden van je houten hekwerk

Een houten hekwerk kan je huis of tuin een mooie uitstraling geven. Hout is een duurzaam en sterk materiaal, maar het heeft wel regelmatig onderhoud nodig. Als je je houten hekwerk goed onderhoudt, kan het jarenlang meegaan. In deze blog geven wij jou tips voor het onderhouden van je houten hekwerk.

 

Reinigen

De eerste stap bij het onderhouden van je houten hekwerk is om het regelmatig schoon te maken. Vuil kan zich ophopen op het hout en op den duur kan dit schade veroorzaken. Reinig je hekwerk met water en een milde zeep. Gebruik geen hogedrukreiniger, want dit kan het hout beschadigen. Een zachte borstel kan wel worden gebruikt om hardnekkig vuil te verwijderen.

 

Bescherming

Bescherm je houten hekwerk tegen de weersomstandigheden. Het hout kan verkleuren en kromtrekken als het langdurig wordt blootgesteld aan de zon, regen en sneeuw. Je kunt dit voorkomen door je hekwerk te behandelen met een speciale olie voor hout. Breng de olie aan op droog hout, bij voorkeur in het voorjaar of de zomer. Hierdoor kan de olie goed intrekken en het hout beschermen.

 

Schilderen

Schilder je houten hekwerk om het te beschermen tegen vocht en beschadigingen. Als het hout al beschadigd is, moet het eerst worden geschuurd voordat het kan worden geschilderd. Gebruik een goede kwaliteit verf voor buitengebruik en breng minimaal twee lagen aan. Let erop dat je de verf aanbrengt op een droge dag en de temperatuur niet te laag is.

 

Reparaties

Controleer regelmatig of er beschadigingen zijn aan je houten hekwerk. Zelfs kleine beschadigingen kunnen leiden tot grotere problemen als er niet snel actie wordt ondernomen. Repareer beschadigingen zo snel mogelijk door het beschadigde deel weg te snijden en te vervangen door een nieuw stuk hout. Zorg ervoor dat het nieuwe stuk hout dezelfde maat heeft als het oude stuk en dat het goed is bevestigd.

 

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Voer preventief onderhoud uit om te voorkomen dat je houten hekwerk beschadigd raakt. Controleer regelmatig hoe het hekwerk eruit ziet en voer kleine reparaties uit voordat het probleem groter wordt. Zorg ervoor dat je in de winter het hekwerk niet raakt met een shovel of sneeuwblazer, hierdoor kan het hout beschadigen.

 

Volg deze tips op!

Als je je houten hekwerk goed onderhoudt, kan het jarenlang meegaan. Reinig je hekwerk regelmatig, bescherm het tegen de weersomstandigheden, schilder het als het nodig is, repareer kleine beschadigingen en voorkom problemen door preventief onderhoud uit te voeren. Op deze manier kan je nog jarenlang genieten van je mooie houten hekwerk. Zoek jij nog een mooi houten hekwerk? Neem dan een kijkje bij Arfman!

https://www.arfman.nl/