Weekjesafari
Image default
Vakantie

Vakantie Spanje – reizen met franje

Spanje is geliefd bij vakantievierders. Daar heeft natuurlijk de zon mee te maken maar ook de vriendelijke bevolking en de tientallen costa’s die het land van noord tot zuid omgeven. Ook al is vooral het zomerseizoen in trek, ook ’s winters kan het land wintersporters sneeuw bieden, bijvoorbeeld in de Sierra Nevada. Het mediterrane klimaat heeft ook in lente en herfst mogelijkheden om met een glas sangria het zonnetje te aanvaarden. Natuurlijk blijf je niet aan je terrasstoel plakken want naast witte stranden en verrukkelijke tapas valt er behoorlijk wat te zien en te doen op je vakantie Spanje.

Spanjes aantrekkingskracht

De vakantie-euro’s willen wel rollen. Gelukkig lijkt in Spanje je euro net iets meer waard dan thuis. Dat geldt zeker als je door het binnenland reist. De plaatselijke markten en modewinkels hanteren leuke prijsjes. Het prijsniveau is echter niet het eerste waardoor velen dit land in hun vakantie agenda zetten. Gekozen wordt voor het land van de flamenco en de stierenvechters vanwege de volgende zaken:

• het klimaat (zelfs prettig in de wintertijd)

• de riante keuze aan stranden

• aantrekkelijke grote steden (met Sevilla en Bilbao upcoming)

• eilandengroepen (Balearen, Canarische eilanden)

• kunst en cultuur (het land heeft heel veel historie)

• werelderfgoed (liefst 48 keer door de Unesco aangewezen)

• relaxt avondvertier (en gerenommeerde festivals)

Stedelijk vakantie Spanje

De steden van Spanje deel je in twee groepen in: beroemd en veelbelovend. De meest beroemde zijn Madrid, Valencia en Barcelona. De laatste wordt soms compleet overlopen. Geen wonder, deze stad staat bekend om de architecten van de Spaanse jugendstil: Gaudí en Montaner. Behalve voetbalstad bij uitstek, kun je hier genieten van een gotische binnenstad en imposante architectuur zoals de Sagrada Familia. En op je tocht door de stad kun je zomaar een menselijke toren (castell) opgebouwd zien. Voor barokke pracht moet je naar hoofdstad Madrid. En het hippe Valence is als derde stad zeker bij jongeren in trek. Heel handig ook, met het strand zo bij de voordeur.

Steden met beloftes

Het land van Don Quichot heeft echter ook citytrips te bieden naar iets minder bekende bestemmingen. Zo verandert in Spaans Baskenland Bilbao gestaag naar een hypermoderne stad met schitterende musea. Het Guggenheim museum voorop. En in het trotse zuiden, in Andalusië, ontvangt Sevilla ook steeds meer bezoek. Vergeet de kleinere steden niet. De universiteitsstad Salamanca, het Romeinse Tarragona en pelgrimsstad Santiago de Compostella zijn slechts drie van de tientallen prachtige steden. Je wordt nooit moe van het bewonderen van barokke architectuur, gespecialiseerde musea en attractieve winkelstraten. Want je volgt de traditie van de Spanjaarden en houdt overdag ook siësta.

Vakantie Spanje, natuurlijk doen

Zelfs strand is in feite natuur maar in badplaatsen kan het er vrolijk druk aan toe gaan. Echte, rustige natuur vind je in Spanje volop. Er zijn namelijk nogal wat gebieden waar het inwonertal terugloopt tot 1 persoon per km2. Liefst 15 nationale parken beschermen het wandel-, fiets- en trekkers groen van het land. In de Pyreneeën ligt het park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici waar je jezelf kunt dopen in kristalheldere bergmeertjes. Op het eiland La Palma voert een tochtje door het Park Caldera de Taburiente je door een gigantische vulkaankrater. En het Park Monfragüe in Extremadura deel je met honderden zwarte gieren. Afwisseling troef op je vakantie Spanje, dus.