Weekjesafari
Image default
Hobby en vrije tijd

Waarvoor worden luchtbuksen gebruikt?

U bent vast bekend met het begrip “luchtbuks”. Een vuurwapen niet zo gevaarlijk als een echt pistool of geweer, maar zeker niet ongevaarlijk. Luchtbuksen zijn in Nederland legaal als u meerderjarig bent en aan een aantal eisen voldoet. Wie een luchtbuks koopt kan deze vervolgens voor diverse doeleinden gebruiken. In dit artikel ga ik de drie activiteiten benoemen waarvoor een luchtbuks wordt gebruikt.

Schietsport

De eerste activiteit waar ik in wil duiken is de schietsport. In Nederland zijn strenge regelgevingen rondom het gebruik en bezit van wapens. Voor luchtbuksen heeft u geen vergunning nodig en deze zijn hierdoor erg populair op de schietbaan. Op een schietbaan kunt u met een luchtbuks op verschillende objecten schieten. Hierbij moet u denken aan schietkaarten en doeltjes. Op een schietvereniging kan ook competitief geschoten worden. Dit kan interessant zijn als u het schieten als sport erg opwindend vindt. Een luchtbuks is een zeer accuraat schietwapen, hierdoor kan u ook op lange afstanden gaan schieten. Dit is lastiger dan van dichtbij waardoor het zeker een uitdaging is.

Thuisgebruik

Een luchtbuks mag op eigen terrein gebruikt worden. Dit betekent echter niet dat het toegestaan is om op dieren te schieten op uw eigen terrein. Wanneer de eigenaar van een luchtbuks een tuin heeft met ruimte, kan deze ervoor kiezen om hier voor plezier dingen proberen te raken met zijn of haar luchtbuks. Denk hierbij bijvoorbeeld aan frisdrankflessen of misschien oude borden die het huishouden niet meer gebruikt. Het voordeel van op eigen perceel schieten is dat het lekker dichtbij is waardoor u geen afstand hoeft te overbruggen om te mogen schieten.

Jagen

Als laatste kan een luchtbuks worden gebruikt om te jagen. Hiervoor moet de schutter wel eerst een vergunning hebben. Wanneer de schutter dit niet heeft, kan hem een harde straf opgelegd worden. Als de eigenaar van een luchtbuks een vergunning heeft gekregen, dan weet deze op wat voor dieren hij in welke periodes en welke gebieden mag schieten. Een vergunning betekent niet dat u zomaar op elk zichtbaar dier mag schieten. Het leuke van jagen is dat het een extra uitdaging met zich meebrengt. De dieren zullen schrikken als u te dicht in de buurt komt, dus u moet stilletjes zijn en vervolgens gelijk raakschieten. Wanneer u mist zal het dier ook schrikken en wegrennen of vliegen.

Een ding dat zeker niet mag is op mensen schieten. Welke vergunning u ook heeft, dit zal in geen geval worden goedgekeurd. Heeft u interesse gekregen in een luchtbuks? Dan kan u deze aanschaffen, of eerst eens langsgaan bij een schietvereniging om deze te testen.

Onze eigen luchtbuks hebben we gekocht bij Wapenhandel Colenbrander, maar er zijn natuurlijk ook tal van andere winkels waar je terecht kan!