Weekjesafari
Image default
Sport

Wat is foil surfing?

In het kort gezegd is foil surfing een combinatie van het gewone surfen wat je waarschijnlijk wel kent mar hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de zogeheten hydrofoil technologie. Bij het foil surfen wordt de vin die je normaal gesproken onder surfboard vindt vervangen door een veel langere en hydrodynamisch ontworpen vin. Dit is in principe een groot blad dat langer is dan de vin van een gewone surfplank en heeft vleugels aan de basis.  

 

Wanneer het board naar voren beweegt tillen de vleugels het board uit het water. Hierdoor wordt een groot deel van het blad zichtbaar tijdens het surfen. Wanneer je aan het foil surfen bent glijd je dus letterlijk boven het oppervlak. Een groot voordeel van foil surfing is dat je met een foil board meer energie uit het water kan halen dan met een regulier surfboard. Foil boards verliezen ook minder energie omdat er minder wrijving ontstaat. Dit komt omdat de plank minder in contact komt met het water. Daarnaast kun je de plank met je lichaam op en neer pompen om zo meer energie op te wekken. Dit kun je vergelijken met dezelfde beweging die je maakt wanneer op een schommel zit om heen en weer te kunnen gaan. 

Hoe gebruik je een foil surfboard? 

Wanneer je nog niet eerder hebt gesurft of gesupt dan is het aan te raden om daarmee te beginnen. Je leert namelijk op deze wijze het beste hoe het board voor je aanvoelt en hoe je deze het beste onder controle kan houden. Wanneer je al enige ervaring hebt met surfen of toch gelijk wil beginnen met hydrofoiling surfen dan is het verstandig om eerst te proberen om het gevoel voor het foil board onder de knie te krijgen. Je kunt dit het makkelijkste doen door op je board te liggen. Zo leer je de van het board het beste kennen en hoe het aanvoelt wanneer je erop ligt.  

Verschillende soorten boards 

Je hebt dus verschillende soorten boards. Misschien wil je na het lezen van dit verhaal wel een foil of een SUP board kopen. Dit is natuurlijk een aanrader maar verdiep je eerst wel goed in wat het beste bij je past.