Weekjesafari
Image default
Tuin en buitenleven

5 tips om meer insecten aan te trekken in je tuin

Iedereen vind het prachtig om in de zomer vlinders door hun tuin te zien fladderen. Bijen zijn ook altijd welkom omdat ze alle planten bestuiven en ervoor zorgen dat bloemen opbloeien en dat de fruitbomen hun vruchten afwerpen. 

  1. Plant zoveel mogelijk gevarieerde bloemen

Insecten bestuiven de planten en bloemen, en komen daar ook op af. Hoe meer verschillende soorten bloemen en planten je in de tuin hebt staan, hoe groter de kans dat ze daarop afkomen. Ook is variëren tussen inheemse en uitheemse planten verstandig. Dit draagt dan weer bij aan de hoeveelheid verschillende soorten stuifmeel er beschikbaar is. Hoe je het ook aanpakt, insecten houden van veel heerlijk geurende bloemen. Zoals fruitbomen. Een kiwibes koop je bij onlineplantenshop.nl 

  1. Kweek je eigen fruit en kruiden

De bloesems die bij fruitbomen horen en de geur van verschillende kruiden zijn enorme verleidelijk voor vlinders, bijen, hommels en andere vriendelijke insecten. Ze komen in massa’s op je tuin af en je houd er zelf ook nog wat aan over. Namelijk het heerlijke fruit en de kruiden die je zelf hebt gekweekt. Als je eenmaal wat fruit aan de bomen hebt hangen kan je een paar stuks open snijden en neerleggen voor de bezoekende insecten. Vlinders zijn dol op een stukje appel of peer, en ook de andere insecten smullen daar van mee. 

  1. Maak wat plaats voor water in de tuin

Insecten zijn hard aan het werk in de tuin om alle bloemen en planten te bestuiven. Af en toe hebben ze wat rust nodig en zeker in de warme zomers moeten ze goed drinken. Door een bakje water, vogelbadje of teiltje met ijsblokjes voor ze klaar te zetten help je ze enorm. Hier kunnen ze dan even rusten van hun rondvliegen en meteen hun dorst lessen. Je trekt ook meteen meer insecten aan die je normaal niet in een waterloze tuin aantreft, zoals libelle en waterjuffers. 

  1. Begin een insectenhotel

Na een dag lang rondvliegen en pauzeren bij de waterplek, hebben insecten ook een plek nodig om te overnachten. Tegenwoordig heb je prachtige insectenhotels die je kan ophangen waar ze dan kunnen uitrusten. Zo blijven ze langer in je tuin, en worden ze meer een vaste klant dan een eenmalig bezoeker. Hiermee help je ook het ecosysteem in stand te houden. Bovendien als de insecten standaard in de tuin aanwezig zijn helpen ze je niet alleen met de planten, maar zijn ze ook goed als ongedierte bestrijding. 

  1. Hou het wild

Veel mensen zijn geneigd onkruid met wortel en al de tuin uit te trekken. Voor insecten zijn die plekken juist ideaal om even door heen te vliegen. Je hoeft niet je hele tuin te laten verwilderen maar je kan een paar speciale plekjes uitkiezen waar onkruid is toegestaan. Hier kunnen de insecten zich dan verbergen of uitrusten als dat nodig is. 

Zo zie je maar dat er heel veel manieren zijn om insecten aan te trekken in je tuin. Naast een gezellige sfeer is het ook enorm belangrijk voor het milieu. De bijen sterven langzaam uit, en die hebben we hard nodig voor onze gewassen, bloemen en andere zaken. Zonder de bijen en andere bestuivers hebben we straks veel minder voedselvariatie. Door je tuin op zo’n manier in te richten dat insecten welkom zijn help je niet alleen je plantjes, maar ook de wereld.