Weekjesafari
Image default
Bedrijven

Kerstverlichting opruimen: 3 handige tips

Kerstverlichting wil je het liefst meerdere jaren kunnen gebruiken. Het helpt dan om de verlichting op de juiste manier op te bergen. Benieuwd hoe je je dit slim aanpakt? We zetten drie handige tips op een rij. 

 

Tip 1: Maak je kerstverlichting schoon

Voordat je je kerstverlichting opruimt, is het belangrijk deze schoon te maken. Is je buitenverlichting nat? Zorg ervoor dat je deze eerst afdroogt met een handdoek. Het kan anders gebeuren dat er condensvorming aan de binnenkant ontstaat, wat weer voor beschadiging aan je verlichting kan zorgen. Je binnenverlichting kun je schoonmaken door met een droge doek het stof voorzichtig weg te poetsen. We hoeven natuurlijk niet te vermelden dat je voorzichtig moet zijn met het schoonmaken van lampjes, ballen etc. Deze zijn vaak gemaakt van glas of breekbaar materiaal.

 

Tip 2: Verwijder de batterijen van je kerstverlichting

Sommige kerstverlichting werkt op batterijen, denk aan ledkaarsen. Voordat je deze opbergt, is het essentieel om de batterijen uit de kaarsen te halen. De batterijen kunnen anders gaan lekken, wat je verlichting weer kan beschadigen. Zorg ervoor dat je de batterijen op een droge plek in kamertemperatuur bewaard. Een goede plek om dit te doen is bijvoorbeeld op je zolder, in de kelder of een kast. Op deze manier zorg je er voor dat er geen vocht bij komt. Deze ruimtes zijn vaak automatisch op kamertemperatuur. 

 

Tip 3: Label je verlichting en wikkel het om karton

Het is erg handig om kerstboomverlichting te labelen, zeker als je meerdere kabels tegelijkertijd wil opbergen. Om te voorkomen dat verschillende verlichting in elkaar verstrikt raakt, kun je de lichtsnoeren wikkelen om een stuk karton. Op die manier kun je volgend jaar zonder frustratie je verlichting gemakkelijk terugvinden en hergebruiken. Een goed alternatief voor karton kan ook bubbeltjesplastic zijn. Karton heeft nog de kans om vocht te absorberen.