Weekjesafari
Image default
Bedrijven

In deze Europese steden kun je bijzondere Romeinse opgravingen en ruïnes vinden

Europa is doordrenkt van geschiedenis, en nergens is dat meer merkbaar dan in de overblijfselen van het eens zo machtige Romeinse Rijk. Van majestueuze amfitheaters tot indrukwekkende aquaducten, de sporen van het oude Rome zijn verspreid over het continent. Laten we eens kijken naar enkele Europese steden waar je je kunt laten onderdompelen in de glorie van het Romeinse verleden.

Bath

In het zuidwesten van Engeland ligt de stad Bath, bekend om zijn prachtige Georgische architectuur en, verrassend genoeg, zijn Romeinse baden. De Romeinen vestigden hier een kuuroord in de 1e eeuw na Christus, waarvan de overblijfselen nu te bewonderen zijn als een UNESCO-werelderfgoedlocatie. De Romeinse baden van Bath zijn prachtig bewaard gebleven en bieden een fascinerend inzicht in de badcultuur en architectuur van het oude Rome.

Jerash

Hoewel het niet in Europa ligt, is Jerash in Jordanië een van de best bewaarde Romeinse provinciesteden ter wereld. Deze oude stad, ooit onderdeel van de Romeinse provincie van Syria, biedt een verbazingwekkend inzicht in het dagelijkse leven in de Romeinse tijd. Bezoekers kunnen de indrukwekkende triomfboog, het ovale forum, het hippodroom en de goed bewaard gebleven tempels bewonderen, waardoor Jerash een must-see bestemming is voor liefhebbers van het Romeinse rijk.

Split

Split, gelegen aan de prachtige Adriatische kust van Kroatië, herbergt de overblijfselen van het Paleis van Diocletianus, dat werd gebouwd door de Romeinse keizer Diocletianus in de 4e eeuw na Christus. Dit immense paleiscomplex, dat oorspronkelijk diende als residentie voor de keizer, is nu een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een van de best bewaarde voorbeelden van Romeinse architectuur. Terwijl je door de smalle straatjes van Split dwaalt, kun je Romeinse zuilen, arcades en paleisstructuren bewonderen, waardoor je een glimp opvangt van het oude Rome in een prachtige mediterrane setting.

Trier

In het hart van de Moezelvallei in Duitsland ligt Trier, een stad die bekend staat als de oudste stad van Duitsland. Hier kun je de imposante Porta Nigra, een goed bewaard gebleven Romeinse stadspoort, bewonderen, evenals de Romeinse baden en de Basilica van Constantijn.

Pompeii

Pompeii, een stad die tragisch werd bedolven onder vulkanische as na de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus, is een van ’s werelds best bewaarde archeologische vindplaatsen. Wandel door de geplaveide straten, verken de goed bewaarde villa’s en bewonder de kleurrijke fresco’s die het dagelijkse leven van de oude Romeinen tot leven brengen.

Arles

Arles, gelegen in het zonnige zuiden van Frankrijk, staat bekend om zijn goed bewaarde Romeinse amfitheater, dat nog steeds wordt gebruikt voor evenementen. Daarnaast zijn er in Arles ook overblijfselen te vinden van een Romeins theater en de thermen van Constantijn.

Mérida

Als je de Romeinse geschiedenis van Spanje wilt ontdekken, moet je naar Mérida gaan. Deze stad, ooit bekend als Emerita Augusta, werd gesticht door keizer Augustus en herbergt een schat aan Romeinse overblijfselen, waaronder een indrukwekkend amfitheater, een aquaduct en een Romeins theater. Ook in veel steden in de Spaanse regio Andalusië hebben Romeinse invloeden terug te zien. Plaatsen zoals Ronda bijvoorbeeld, of Italica vlakbij Sevilla.

Lecce

Lecce, gelegen in de regio Apulië in het zuiden van Italië, staat bekend om zijn prachtige barokke architectuur, maar het herbergt ook enkele verborgen schatten uit de Romeinse tijd. In het historische centrum van Lecce kun je de Romeinse ruïnes van het amfitheater bewonderen, dat dateert uit de 2e eeuw na Christus. Hoewel het amfitheater de tand des tijds heeft doorstaan, is het gedeeltelijk ingesloten door middeleeuwse gebouwen, wat bijdraagt aan de unieke charme van deze stad.

Of je nu door de straten van Rome wandelt, de verwoeste straten van Pompeii verkent of de overblijfselen van het oude Rome elders in Europa bewondert, het ervaren van deze historische sites is een reis terug in de tijd naar de gloriedagen van het Romeinse rijk. Europa’s steden bieden een fascinerende inkijk in een tijdperk dat een blijvende stempel heeft gedrukt op de wereldgeschiedenis.