Weekjesafari
Image default
Eten en drinken

Krokante Aardappelpuree Met Walnootdressing

Een smaakmaker bestaande uit walnoten, ansjovis, knoflook en rode pepervlokken is de ultieme umami-bom, die vervolgens over de knapperigste aardappelpuree ooit wordt geschept.

ingrediënten

  • 2 lb. nieuwe of andere kleine vastkokende aardappelen
  • 1 kopje Diamond Crystal of ½ kopje Morton koosjer zout, plus meer
  • ⅔ kopje extra vergine olijfolie, verdeeld
  • Vers gemalen zwarte peper
  • ½ kopje walnoten, grof gehakt
  • 2 ansjovisfilets met olie, uitgelekt
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetl. gouden rozijnen
  • 4 theel. Aleppo-stijl of andere milde rode pepervlokken
  • ¾ kopje zure room
  • ½ kopje gemengde zachte kruiden, zoals peterselie, dille, koriander en/of basilicum
  • Citroenpartjes (voor serveren)

Voorbereiding

Stap 1

Plaats een rooster in het midden van de oven; voorverwarmen tot 450°. Doe de aardappelen in een grote pan en bedek ze met water. Voeg 1 kopje zout toe en breng aan de kook. Zet het vuur onmiddellijk laag tot middelhoog, breng aan de kook en kook tot de aardappelen net gaar zijn en gemakkelijk met een vork doorboord kunnen worden, ongeveer 15 minuten (de tijd hangt af van de grootte van je aardappelen; pas op dat ze niet te gaar worden omdat ze vallen uit elkaar als ze kapot gaan). Giet af en breng aardappelen over naar een omrande bakplaat. Laat iets afkoelen.

Stap 2

Leg er nog een bakplaat met omrande rand op en druk stevig naar beneden om aardappelen te pletten (of gebruik de bodem van een mok of maatbeker om ze allemaal afzonderlijk te pletten). Besprenkel ⅓ kopje olie over aardappelen, gooi dan om te coaten; breng licht op smaak met zout en zwarte peper. Rooster de aardappelen in 35-40 minuten knapperig en goudbruin.

Stap 3

Kook ondertussen walnoten, ansjovis en de resterende ⅓ kopje olie in een kleine steelpan op middelhoog vuur, af en toe roerend, tot de ansjovis uiteenvalt en de walnoten goudbruin zijn, 6-8 minuten. Breng over naar een kleine kom, rasp de knoflook fijn en hussel door elkaar. Meng rozijnen en peper in Aleppo-stijl; breng op smaak met zout.

Stap 4

Smeer zure room op een groot bord. Bedek met aardappelen en lepel de walnotensaus erover. Strooi er kruiden over en serveer met partjes citroen ernaast.