Weekjesafari
Image default
Bedrijven

Paarden: waar je aan moet denken als je eraan begint

Paarden zijn één van de favoriete dieren van de mens. Tot de uitvinding van de trein was het paard millennia lang ons belangrijkste transportmiddel, en ook nu is paardrijden nog steeds een grote hobby of wens van velen. Als je gelukkig genoeg bent om genoeg ruimte en middelen te hebben om paarden te hebben moedigen we je graag aan om ervoor te gaan. Maar voordat je naar de paardenwinkel gaat om spullen voor je nieuwe maatje in te slaan willen we je wel op een paar dingen wijzen.

Geef je paard een mooi verblijf

Een paard is geen hond, en daarom stelt een paard ook andere eisen aan zijn verblijf. Denk maar aan een stal, grasveld, en zandbak.

De stal

Uiteraard heeft een paard een stal nodig om in te kunnen overnachten en te schuilen voor de regen. Geef je paard in deze stal een bed van stro dat je met enige regelmaat ververst. Een klein advies van ons aan jou: leg ook een composthoop aan. Op deze composthoop kan je het afval van je paard gooien, en dit later gebruiken als voedingsstoffen voor het grasveld waar je paard de meeste tijd in zal staan. Geef je paard in de stal ook een zelf bijvullend drinkbakje, zo heeft je paard zoveel vers water als hij zelf wil. Ook een liksteen vindt een paard fijn: mensen halen het zout dat ze nodig hebben uit hun eten, maar paarden eten betrekkelijk zoutarm eten, en moeten hun zout dus uit likstenen halen.

Het grasveld

Een paard heeft ook een plek nodig om zijn energie in kwijt te kunnen. Hiervoor is een grasveld essentieel. Hier kan een paard zoveel in rondrennen als hij zelf wil. Let wel op dat je grasveld een goede afrastering tuin heeft. Hoewel je paard je niet wil verlaten kan er van alles gebeuren waardoor je paard flink kan schrikken. Als een paard geschrokken is denkt het dier even niet meer helder na, waardoor het kan proberen weg te rennen. Een afrastering die voorkomt dat je paard in een dergelijke wegrent is een must. Hoewel je het wel wil zal jij helaas niet altijd in de buurt zijn om je paard in een dergelijke situatie te kalmeren.

De zandbak

Deze is wat minder noodzakelijk dan een grasveld, maar je paard en jij zullen het wel leuk vinden: een zandbak. Een paard is is het zand een stuk wendbaarder dan op het gras. Deze extra wendbaarheid komt uiterst goed ten pas tijdens het dresseren en bij het springen.

Creëer schaduw

Net als de meeste andere dieren houden paarden van de schaduw. Op een warme zomerdag vinden paarden niets fijner dan lekker in de schaduw uitrusten. Het is daarom belangrijk dat je een aantal schaduwplekken in het verblijf van je paard aanbrengt. Een makkelijke manier om dit te doen is door enkele bomen in het grasveld aan te planten. Deze bomen maken het verblijf bovendien net een stukje beter. Let er wel op dat de bomen die je aanplant niet giftig zijn voor paarden.