Weekjesafari
Society / Holidays

Do’s en Dont’s van eten in Azië

Het eten in Azië is pittig, smaakvol en compleet anders dan in Nederland en voor veel mensen een extra reden om het continent te bezoeken.

Tegelijkertijd is bijvoorbeeld het Thaise eten berucht, omdat veel Nederlanders maar slecht om kunnen gaan met alle kruiden in het Thaise eten. Wil je de kans op buikgriep minimaliseren, dan is het goed om op enkele zaken te letten voordat je besluit ergens te gaan eten.

Restaurants zijn niet persé beter

Restaurants in zuidoost-Azië zijn niet per definitie schoner dan stalletjes op straat. Sterker nog, je kunt op straat vaak net wat beter zien hoe het eten bereid wordt. Hierdoor kun je beter inschatten of de producten vers zijn en goed worden bereid.

Vermijd visgerechten

Het is erg lekker en met name in de kustregio’s een belangrijk deel van het dieet, maar ook riskant: visgerechten. Van alle producten vergaan visproducten over het algemeen het snelst. Het helpt niet dat op veel markten de vissen, krabben en kreeften nauwelijks gekoeld worden.

 

Wil je geen risico’s nemen, dan is het beter om het te houden bij rundvlees, varkensvlees en kip.

Een klein beetje pittig is ook pittig

De gemiddelde verkoper in Azië weet best dat je minder pittig eten gewend bent dan de lokale bevolking. Toch moet je nog altijd voorzichtig zijn.

 

‘Een klein beetje pittig’ is in de meeste gevallen namelijk nog altijd behoorlijk pittig voor onze begrippen. Begin liever met ‘niet pittig’ eten en kijk vanuit daar of je in het vervolg iets pittiger kunt bestellen.

Gekookt en gebakken

Kies voor gerechten die gekookt en/of gebakken worden. Dit betekent dat de bacteriën en virussen in principe gedood zijn en je niet zo maar ziek wordt van het lokale eten.

 

Door het veilig te houden met gekookt en gebakken eten, kun je ook zonder problemen op straat eten in Thailand, Cambodja, Vietnam of naburige landen. Mijn ervaring is dat je op straat vaak lekkerder eten vindt dan in de restaurantjes.

Waar eten de locals?

Waar de locals eten vind je vaak het beste eten. Zie je een restaurantje of stalletje met geen enkele local, dan is het goed om deze over te slaan.