Weekjesafari
Society / Holidays

Op wildsafari door Botswana

Voor het ultieme safarigevoel is Botswana dé perfecte bestemming. Dit prachtige land heeft een grote variëteit aan wild en een overweldigende natuur. Een hoogtepunt is de Okavango Delta, werkelijk een betoverend gebied! Daarnaast mag zeker het Chobe National Park op uw lijst niet ontbreken. U komt hier oog in oog te staan met grote kuddes olifanten en buffels. Door Botswana reizen is betrekkelijk gemakkelijk, zeker als u met een van de vele verschillende groepsreizen onder begeleiding van professionele gidsen meegaat. Reist u individueel dan kunt u kiezen voor het gebruik van een terreinwagen of u laten invliegen naar een lodge in de Delta. Het is het meer dan waard!

Klimaat en beste reistijd
Het droge winterseizoen tussen april en oktober is voor veel reizigers de beste tijd om Botswana te bezoeken. U vermijdt dan de extreme hitte en de meeste regen en het wild in de parken laat zich het beste zien. Het regenseizoen in Botswana loopt ongeveer van november tot en met halverwege maart. In deze tijd‚ de zomermaanden‚ nemen de temperaturen‚ de vochtigheidsgraad en daarbij de kans op malaria toe. Dit kan minder comfortabel zijn. Met name voor reizen per auto is het niet verstandig in deze tijd de wildernis in te gaan omdat de zandwegen in modderstromen veranderen.

Flora, fauna & landschappen
Botswana is een echt safariland en staat bekend om zijn verscheidenheid aan wilde dieren. Volgens de statistieken heeft het land 164 soorten zoogdieren, 157 soorten reptielen, tachtig soorten vissen, 550 soorten vogels en talloze soorten insecten. Met name in de ongerepte natuurparken is de diversiteit groot. Hier vindt u onder andere leeuwen, luipaarden, cheeta’s, verschillende antilope soorten, olifanten, buffels, zebra’s en giraffen.

Natuurparken
Botswana is een waar paradijs voor natuurliefhebbers en heeft bijzondere nationale parken zoals als de Okavango Delta, Chobe Nationaal Park en het Moremi Game Reserve.

Okavango Delta 
De belangrijkste attractie van Botswana is toch wel de grootste binnenlandse delta ter wereld. De Okavango Delta is een uniek ecosysteem gelegen te midden van de grootste aaneengesloten zandmassa ter wereld, de ruige Kalahari woestijn!

Het gebied heeft een oppervlakte van 18.000 km2 en bestaat uit vele waterwegen, beboste eilanden, lagunes en ondergelopen graslanden. De schittering van de zon verklapt waar de met waterlelies bedekte waterwegen en meertjes zich bevinden. Het is een waterrijk paradijs waar 95% van het totale oppervlaktewater van Botswana doorheen stroomt. De meest populaire manier van transport is de mokoro, een uitgeholde boomstam. Naast de schoonheid van dit prachtige waterlandschap is het gebied uitstekend geschikt voor het spotten van veel wild. Vanuit de vele kampen en lodges waar u kunt overnachten worden gamedrives georganiseerd om het wild van dichtbij te observeren. Het Moremi Game Reserve en Linyanti zijn onderdelen van de Okavango Delta.

Moremi Game Reserve
Het Moremi Game Reserve is een rijk en divers wildreservaat dat in de Okavango Delta ligt. Het reservaat is niet omheind en de grenzen worden bepaald door natuurlijke watersystemen. De vegetatie is gevarieerd, droge stukken land aangevuld met permanente en seizoensgebonden moerassen, wat resulteert in een uitstekende diversiteit van zowel de wilde dieren als honderden vogelsoorten. Er is een groot netwerk van routes door het reservaat, waar safarivoertuigen mogen komen.

De Khwai rivier doorkruist een schilderachtige regio gekenmerkt door hoge groenblijvende bomen langs brede uiterwaarden. Het ligt aan de noordoostelijke punt van het Moremi Game Reserve en biedt opmerkelijke waarnemingen van roofdieren en hun prooi. Luipaarden wordt regelmatig gespot en vogels zijn er in overvloed van ‘saddle-billed’ ooievaars tot kraanvogels, bijeneters en vele soorten ijsvogels.

Chobe National Park 
In het noorden van Botswana ligt het Chobe National Park, ingeklemd tussen Namibië en Zimbabwe. De Victoria watervallen liggen op slechts 70 km, dus een combinatie van deze twee hoogtepunten is heel goed mogelijk. Vanuit Kasane, de toegangspoort tot het park kunt u het noordelijk deel, het Chobe Riverfront, perfect bezoeken. Wanneer u over een 4WD auto beschikt kunt u zelf op zoek gaan naar het wild, anders bent u afhankelijk van excursies die vanuit de accommodaties worden aangeboden.

De grootste dichtheid olifanten van meer dan zeventigduizend dieren zijn geteld in Chobe en het zal dan ook geen toeval zijn dat een grote kudde op uw pad komt. Ook buffels zijn er in grote getale, naast uiteraard de giraf, zebra, leeuw, cheeta en het nijlpaard. Met name in september en oktober, de droogste maanden, trekken er enorme kuddes naar de Chobe rivier om hier hun dorst te lessen. Het unieke van Chobe is, dat u met een riviercruise ook de dieren vanaf het water kunt waarnemen. Tijdens een ‘sunsetcruise’ ziet u dat veel dieren zich naar het water begeven om te gaan drinken, wat prachtige plaatjes oplevert.

Savuti
De Savuti maakt deel uit van zowel het Linyanti Wildlife Reserve als ook het Chobe National Park. Het grootste deel van het natuurgebied wordt gekenmerkt door open graslanden‚ eindeloze gemengde houtlanden en het Savuti kanaal. Het Savutikanaal is een kanaal dat de Linyantirivier verbindt met het binnenland van Chobe: de Savuti Marsh. Het kanaal stond voor het laatst droog in 1980. Sinds 2008 stroomt er gelukkig weer water door. Dat maakt dat er nu naast olifanten‚ zebra’s en giraffen‚ ook nijlpaarden leven. Daarnaast is Savuti befaamd vanwege de grote aantallen roofdieren. U gaat op zoek naar de beruchte Savuti-leeuwen. Deze staan er om bekend ook olifanten op hun menu te hebben. Niet alleen jongen, maar ook volwassen dieren. U moet over een ijzeren maag beschikken om dit te kunnen aanschouwen. 

Kalahari
De Kalahari ligt verspreid over een groot deel van zuidelijk Afrika. Het is een gebied van ongeveer 900.000 km². Hoewel het over het algemeen een woestijn genoemd wordt is het dat eigenlijk niet, omdat er aanzienlijk meer regen valt dan in een echte woestijn. De Kalahari is dus eigenlijk een halfwoestijn en is een zeer gevarieerd gebied dat naast zandwoestijn ook grote stukken met gras bedekte steppe en savanne omvat. Het gebied beslaat het grootste deel van Botswana. De grote grasvlakten worden getypeerd door lang stug gras, stekelige struiken en acacia’s. Grote roofdieren als zwart gemaande leeuwen, luipaarden en de zeldzame bruine hyena zoeken in de valleien naar een prooi. De oudste bewoners van het gebied zijn de San Bushmen, die hier in kleine getale nog leven.

Makgadikgadi & Nxai Pans 
De indrukwekkende zoutpannen van Makgadikgadi en Nxai liggen ongeveer 500 km ten noorden van Gaborone (Botswana’s hoofdstad en tevens grootste stad van het land) en zijn bekend vanwege de baobab bomen, die hoog boven Kubu Island uitsteken, ook wel bekend onder de benaming ‘slapende zusters’, de ‘zeven zusters’ en ‘Baines baobabs’.

Zowel de Makgadikgadi Pan als de Nxai Pan zijn bestempeld als nationaal wildreservaat. Wilde dieren zijn er volop, hoewel niet in dezelfde hoeveelheden zoals in Chobe en in de Delta. Het zuidelijk deel van Nxai Pan is een verzameling van mini zoutpannen. De grote pannen van Makgadikgadi zijn de zichtbare overblijfselen van een meer dat ruim vijf miljoen jaar geleden is gevormd. Het is waarschijnlijk dat de pannen gedurende lange tijd een aanzienlijke hoeveelheid water hebben vastgehouden tot ongeveer 1500 jaar geleden.

https://www.askja.nl/bestemming/botswana/513/home