Weekjesafari
Image default
Woning en Tuin

Wat is plexiglas?

Je hebt de naam plexiglas vast weleens voorbij horen komen. Maar wat is het nou eigenlijk en waarvoor kun je het gebruiken? En waar kun je het kopen? Dit laatste kunnen we alvast verklappen: Plexiglas koop je bij Van Viegen. De rest leggen we je graag uit.  

 

Merknaam voor acrylaat

Wat is plexiglas precies? In de volksmond wordt de naam plexiglas gebruikt om een heldere plaat aan te duiden die net zo transparant is als glas, maar gemaakt is van kunststof of plastic. Acrylaat is een kunststof en eigenlijk is plexiglas een merknaam waarmee deze kunststof wordt aangeduid. Het kan namelijk ook andere namen hebben, zoals Nudec en Perspex. Het is allemaal hetzelfde, namelijk acrylaat.

 

GS of XT

Plexiglas wordt geproduceerd in een fabriek door de stoffen methanol, zwavelzuur, aceton en waterstofcyanide samen te voegen. Dit is een vloeibaar mengsel dat of in een glazen bak wordt gegoten of geëxtraheerd. Er zijn namelijk twee verschilde manieren waarop je plexiglas kunt maken. Bij de eerste vorm, het gegoten plexiglas, wordt de emulsie in een glazen mal gegoten. Door het af te laten koelen wordt het hard en bruikbaar als plexiglas. Dit is de GS variant. Wanneer je het materiaal uitrekt, extrudeert, wordt het door een mal als het ware uitgesmeerd en plat gemaakt. Dit heet de XT variant.

 

Het vinden van de juiste plaat

Wat is nou het verschil tussen GS en XT, behalve de productie wijze? Een gegoten plaat is harder dan een geëxtrudeerde plaat. Voordeel hiervan is dat er minder snel krassen op komen en er minder spanning op de plaat staat. Het is daardoor makkelijker te bewerken. De XT variant is minder hard en dus gevoeliger voor scheuren, breken en krassen. Het is wel wat goedkoper dan GS plexiglas. Wanneer je de plaat zelf gaat bewerken raden we de GS plaat aan, zeker wanneer je nog niet veel ervaring hebt. Maar vraag een specialist zeker om advies. Bij Van Viegen kunnen ze je uitgebreid helpen met het vinden van de juiste plexiglas plaat.

 

Glas of plexiglas?

Benieuwd naar de voordelen van plexiglas ten opzichte van glas? Het is ten eerste sterker. Het breekt en versplintert minder snel. Ook kan het zowel buiten als binnen gebruikt worden omdat het bestand is tegen uv straling en weersomstandigheden. Het is lichter en goedkoper en kan makkelijker bewerkt worden. Ideaal wanneer je zelf aan de gang wilt gaan, maar je nog niet zoveel ervaring hebt.